Topinambur

27.02.2007

 
 

Kouzelná potrava indiánů
Tato rostlina k nám přišla ze Severní Ameriky. Tam ji používali jako zeleninu a krmení pro dobytek. Název topinambur pochází od jednoho indiánského kmene ze začátku 17. století, odkud byla rostlina převezena evropskými mořeplavci do Francie. Uprostřed 18. století se dalekosáhle rozšířila a o svou pozornost neustále soutěžila s bramborou.

 

Topinambur hlíznatý je trvalá rostlina dorůstající do výšky tří metrů. Na štíhlém, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají odlišnou nasládlou chuť. Jsou také známé pod názvem "židovské" nebo "sladké" brambory.

 

Hlízy obsahují 80 % vody, 15 % uhlohydrátů (hlavně inulin), okolo 3 % bílkovin, asi 01 % tuků, dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou a minerální látky, zejména draslík, pak vápník, hořčík a fosfor.


Také jsou obsaženy prvky železa, manganu, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H.

 

 

Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

 

Svou povahou zařazuji topinambury do seriálu Symbinatur, protože je typickou rostlinou, která stále vegetuje v blízkosti člověka a nabízí se mu k užitku. Ať jako zdroj výživy, nebo léčivo. Jak bylo popsáno výše.

 

Tato hlíza se může přidávat syrová do salátu, stejně tak může být vařena s omáčkou nebo s jinými jídly. Podle ranosti se topinambur řadí mezi první jarní zeleniny, výborně může nahradit například ředkvičku. Hlízy je možné konzumovat celoročně, obsah živin a chuťových látek se ale během roku mění. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře, sklízejí se od listopadu do března. Existuje více odrůd topinamburu, jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek, například inulinu, z čehož vyplývá jejich rozdílná chuť a barva.

 

V německých zemích jsou k dostání pod heslem Topinanbur tropfen – Natürlich für Ihre Linie! U nás jej najdeme např. v potravním doplňku VivaHelp.

Nejedná se o klasickou léčivou rostlinu, ale spíše o dietní potravinu. Vystihuje to lidový název - diabetická brambora, potrava pro játra, žlučník a žaludeční vředy jako dárek z nebes.

 

Více informací na: 

http://www.celostnimedicina.cz/topinambur.htm?gclid=CMGrgr_2pLoCFchc3gods3QAPA#ixzz2iFMK4z6n

http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a33-Topinambur-sladky-brambor.aspx

http://www.kralikar.cz/index.php/krmiva-a-krmeni/item/31-topiny

http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/topinambur-slunecnice-s-jedlou-hlizou/?gclid=Cj0KEQjwlYqoBRDajuaTvsyq1PQBEiQAEhSjnLBfh9jD-ON5j8ZTLBjBc7B84rni1_z77XKvbllKz_AaAplz8P8HAQ

 

Převzato ze stránek

http://www.celostnimedicina.cz/topinambur.htm?gclid=CMGrgr_2pLoCFchc3gods3QAPA

 

 

 

    Něco jako nezávazný návod…

 

    Topinambur(y) pěstuji již několik roků. Co se výnosů týče, doposud nikdy nezklamaly. Jsou nenáročné, postačí je vložit do země a ony se už o sebe postarají…

 

    Pěstování.

    Sázejí se v březnu ve vzdálenosti nejméně 30 cm, osobně jsem pro dvojnásobek, alespoň pro druh zde uváděný. Používám k tomu menší exempláře. Půda nemusí být obzvlášť upravena, o rostliny se netřeba úzkostně starat, doporučuje se však přihrnout ke stonkům hlínu, abychom zvýšily stabilitu lodyhy.

    V listopadu se stonky oddělí cca 20 cm nad zemí a možno sklízet. Výhodnější je ovšem nechat hlízy pod zemí a sklizeň provádět podle potřeby po celou zimu až do jarních měsíců. V každém hnízdu nalezneme nejméně 1,5 - 2 kg, výjimkou však nejsou až pětikilová nadělení.

    Nikde jsem to sice nevyčetl, ale zvykl jsem si vedlejší větve oddělovat, ponechávám jen široký list, který vyráží zpod větví. Domnívám se, že se tím rostlina méně vyčerpává, stonky jsou pak silné, úroda vyšší.

 

    Skladování.

    Očištěné v plastikovém sáčku vydrží v lednici maximálně 14 dnů. Uschováváme v půdě v přepravce (měly by takto vydržet až několik měsíců!) nebo ve studeném sklepě v písku.

 

    Recepty.

    Salát. Postrouhám jedno, dvě jablka, mrkev a topinambury v přiměřeném množství, ochutím jablečným octem, přidám něco oleje. Ve druhé variantě vynechám mrkev a olej. Podle mého soudu toto využití je nám nejvíce prospěšné.

    Tepelná úprava se valně neliší od brambor. Lze vařit ve slupce v osolené a okmínované vodě, nebo rozkrájet a osmažit jako hranolky. Možností je samozřejmě více.

                                                                  

                                Rostliny v létě                                    Kontrolní sklizeň v listopadu

 

  Poznámka.

    Hlízy před úpravou je vhodné, ať už je jakákoliv, namočit, omýt a odrhnout kartáčkem dočista, aby se mohly konzumovat i se slupkou, jelikož právě v ní se nachází množství prospěšných vitamínů. 

 

    Závěr.

    Podotýkám, že nejsem odborník, vycházím pouze z vlastních zkušeností, doporučuji proto provést vlastní pátrání na internetových stránkách, viz výše.

 

       Přeji dosažení kýžených cílů a jsem s pozdravem 

                                                                                                    J. V.

 

Návod v původní formulaci možno stáhnout zde.

Topinambur – návod.docx (289,9 kB)